Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Spoedmedicatie Eemland thuisbezorgd vanuit Utrecht

PW46 - 05-11-2020
Inwoners van de regio Eemland krijgen vanaf volgend jaar bij spoedzorg hun geneesmiddelen thuisbezorgd door Dienstapotheek Utrecht. Dat hebben zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid bekendgemaakt. Dienstapotheek Eemland spant een kort geding aan tegen de zorgverzekeraars vanwege het abrupt beëindigen van het contract.
Spoedmedicatie Eemland thuisbezorgd vanuit Utrecht

In avond, nacht en weekend gaat Dienstapotheek Utrecht vanaf 1 januari de farmaceutische spoedzorg thuisbezorgen voor de 400.000 inwoners van de regio Eemland. Deze dienstapotheek verzorgt momenteel al de spoedzorg voor 1,3 miljoen inwoners in de regio Utrecht.

Bij thuisbezorging wordt er nagebeld (via telefoon of beeldbellen) door medewerkers van de apotheek die uitleg geven rondom het geneesmiddel.

Apothekers Coöperatie Eemland (ACE) is totaal verbijsterd door de plannen van de zorgverzekeraars om alle medicatie te gaan bezorgen. Volgens de apothekers is de medicatieveiligheid in het geding omdat Dienstapotheek Eemland, die is gevestigd in ziekenhuis Meander Medisch Centrum in Amersfoort, er zorg voor draagt dat alle actuele medische informatie vóór afleveren bekend is door het uitvragen bij de patiënt.

Daarnaast heeft de dienstapotheek regelmatig aanloop voor zorg zonder recept, zoals pijnstillers, de morning-afterpil, een klysma tegen verstopping of een neusspray. Ook willen patiënten meteen kunnen beginnen met een kuurtje, en niet pas uren later, aldus de ACE.

Kort geding

Het huidige contract met Dienstapotheek Eemland is opgezegd door Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid, die namens alle zorgverzekeraars afspraken maken. Dienstapotheek Eemland tast nog steeds in het duister waarom de zorgverzekeraars de samenwerking willen staken.

In een kort geding hoopt de dienstapotheek, die zegt strijdvaardiger te zijn dan ooit, het besluit van de zorgverzekeraars terug te kunnen draaien.

 

Document acties

Back to top