Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Profylaxe met nirsevimab: minder RSV-infecties bij prematuren

04-08-2020
Na één intramusculaire injectie met het monoklonale antilichaam nirsevimab krijgen aanzienlijk minder vroeggeboren baby’s een infectie met het respiratoir syncytieel virus (RSV) vergeleken met placebo. Tot deze conclusie komen de onderzoekers (Griffin MP et al.), die hun resultaten eind juli in The New England Journal of Medicine hebben gepubliceerd.
Profylaxe met nirsevimab: minder RSV-infecties bij prematuren

Toediening van het experimentele middel voorafgaand aan het RSV-seizoen, dat loopt van herfst tot winter, leidde tot 70% minder infecties waarvoor medische hulp nodig was en tot 80% minder ziekenhuisopnamen vergeleken met de controlegroep. Aan het onderzoek deden bijna 1500 gezonde kinderen mee die zijn geboren na een zwangerschapsduur die varieerde van 29 tot bijna 35 weken; 969 kregen nirsevimab en 484 placebo. Uit de interventiegroep kwamen acht kinderen in het ziekenhuis terecht versus twintig uit de placebogroep. 

Nirsevimab heeft met een halfwaardetijd van 63 tot 73 dagen een behoorlijk langere werkingsduur dan het reeds geregistreerde palivizumab, dat met een halfwaardetijd van 19 tot 27 dagen maandelijks moet worden toegediend om RSV-infecties te voorkomen bij prematuren met een hoog risico.

Onder jonge kinderen is het RSV de belangrijkste veroorzaker van luchtweginfecties. Met name in landen met een laag of middellaag inkomen kunnen de ernstig zieke kinderen er zelfs aan overlijden.

Document acties

Back to top