Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nederland doet mee met test BCG-vaccin als COVID-preventie

PW 33/34 - 31-07-2020
Aan een grote internationale studie naar de mogelijk beschermende werking van het tuberculosevaccin (BCG) tegen COVID-19, zullen ook tweeduizend Nederlandse zorgmedewerkers meedoen. Het gaat om personeel van, op dit moment, vijf ziekenhuizen, waaronder het Radboudumc en UMC Utrecht die de zogenoemde Australische BRACE-studie hier coördineren.
Nederland doet mee met test BCG-vaccin als COVID-preventie

Zorgmedewerkers van buiten het ziekenhuis, die bijvoorbeeld werken in een zorginstelling of direct contact hebben met patiënten, kunnen zich eveneens voor deelname aanmelden.

In totaal zullen rond de tienduizend mensen uit Australië, Spanje en Nederland aan het onderzoek meedoen. Een deel van hen krijgt het BCG-vaccin toegediend, het andere deel placebo. Vervolgens monitoren de onderzoekers hoeveel deelnemers COVID-19, maar ook andere luchtweginfecties, ontwikkelen. Vinden ze significant minder SARS-CoV-2-infecties, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, in de gevaccineerde groep vergeleken met de placebogroep, dan zou het wellicht een optie kunnen zijn ter preventie van COVID.

Eerder dit jaar zijn in Nederland ook twee andere studies van start gegaan die het effect van het BCG-vaccin onderzoeken, zowel bij zorgmedewerkers (n=1500) als 60-plussers (n=1600). Er zouden aanwijzingen zijn dat het BCG-vaccin niet alleen beschermt tegen tuberculose, maar ook tegen andere infectieziekten. Mogelijk doordat het immuunsysteem een (tijdelijke) boost krijgt.

 

Document acties

gearchiveerd onder: test, bcg-vaccin, Nederland
Back to top