Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Patiëntenfederatie: ‘Nu doorpakken met digitale zorg’

22-06-2020
Veel zorgverleners zijn door het coronavirus digitale zorg op afstand gaan bieden; nu is het moment om de zorg verder te digitaliseren en niet terug te keren naar het oude. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.
Patiëntenfederatie: ‘Nu doorpakken met digitale zorg’

Patiëntenfederatie Nederland pleit voor een hybride vorm van zorg, waarbij zorgverleners standaard digitale alternatieven aanbieden. Zo kunnen patiënten voor het contact met hun zorgverlener voortaan kiezen uit verschillende kanalen: (beeld)bellen, e-mailen of zelf langskomen. 

Daarnaast kunnen zorgverleners patiënten op afstand volgen en patiënten krijgen handvatten om aan hun gezondheid te werken. Ook hoeven patiënten voortaan alleen nog naar het ziekenhuis als dat echt nodig is.

Verder schrijft Patiëntenfederatie Nederland dat de coronacrisis het beste naar boven heeft gehaald in zorgaanbieders op het gebied van samenwerking, en door landelijke regie kreeg elke coronapatiënt de zorg die nodig was. Deze combinatie van landelijke regie en regionale samenwerking is een positieve ontwikkeling die moet worden voortgezet, aldus de federatie.

Zo kan de overheid in samenspraak met veldpartijen definiëren wat de noodzakelijke infrastructuur moet zijn voor de zorg, die zorgaanbieders vervolgens in regionale samenwerkingsverbanden kunnen vormgeven.

Document acties

Back to top