Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NZa roept op tot bevorderen gezonde leefstijl

22-06-2020
Zorgverzekeraars, zorggroepen en huisartsen moeten meer doen om Gecombineerde leefstijlinterventies (GLI), het bevorderen van een gezonde leefstijl, tot een succes te maken. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
NZa roept op tot bevorderen gezonde leefstijl

Programma’s voor GLI, die door het RIVM zijn erkend, worden vanaf 1 januari 2019 vanuit de basisverzekering vergoed. Deze vorm van zorg wordt gegeven door onder anderen: praktijkondersteuners huisarts (POH), fysiotherapeuten, diëtisten en leefstijlcoaches.

Deze preventieve vorm van zorg richt zich op het verminderen van overgewicht door gezondere eetgewoonten en meer bewegen, waarbij deelnemers onder begeleiding van een leefstijlcoach werken aan volhouden van een gezonde leefstijl. Inmiddels bieden ongeveer 1100 praktijken een leefstijlinterventie aan, maar deze zorg is nog niet in alle provincies even goed beschikbaar.

De NZa benadrukt de noodzaak van een goed landelijk dekkend netwerk van gecontracteerd zorgaanbod voor GLI. Ook moeten huisartsen patiënten attent maken op de mogelijkheid van leefstijlinterventie en hen ook doorverwijzen. Zorggroepen hebben hierin een belangrijk rol vanwege hun betrokkenheid in de ketenzorg rondom diabetes, vaatlijden en COPD.

Zelf zal de zorgautoriteit de regelgeving rond GLI voor 2021 aanpassen, om zoveel mogelijk belemmeringen weg te nemen.

Document acties

Back to top