Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Oproep artsen: werk aan gezonde leefstijl in strijd tegen corona

PW 22/23 - 19-05-2020
Patiënten met leefstijlgerelateerde aandoeningen zoals obesitas, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten lopen het grootste risico ernstig ziek te worden door COVID-19. Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health) en de Vereniging Arts en Leefstijl pleiten daarom voor structurele investeringen in leefstijl. Ruim 1900 zorgprofessionals hebben de oproep ondertekend.
Oproep artsen: werk aan gezonde leefstijl in strijd tegen corona

Als leefstijl ooit op de agenda zou moeten staan, dan is het nu, schrijft de Vereniging Arts en Leefstijl vandaag in een brief aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid.

Volgens de vereniging, die spreekt namens huisartsen, medisch specialisten en andere zorgprofessionals, ontbreekt ‘gezond leven’ in het pakket maatregelen tegen COVID-19. Terwijl gezonde voeding, voldoende bewegen, slaap en ontspanning bewezen effectieve middelen zijn om de metabole gezondheid en weerstand te verhogen. Een gezonde leefstijl verkleint de kans op ernstige symptomen en vergroot de kans op spoedig herstel, aldus de Vereniging Arts en Leefstijl.

In een wetenschappelijke notitie die vandaag ook verschijnt, beschrijven TNO en LUMC – de initiatiefnemers van Lifestyle4Health – de huidige inzichten over de relatie tussen COVID-19, weerstand, metabole ontregeling en leefstijlinterventies.

Deze notitie is een aanvulling bij de door Lifestyle4Health eerder uitgebrachte bundel Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde, over de inzet van leefstijlinterventies bij de behandeling van leefstijlgerelateerde ziekten. Vereniging Arts en Leefstijl vertaalt deze wetenschappelijke bewijzen naar praktische tools, scholing en belangenbehartiging.

Leefstijlgeneeskunde

Volgens Lifestyle4Health is er steeds meer bewijs dat leefstijlinterventies de potentie hebben om ziekten in remissie te brengen en medicatie (deels) overbodig te maken. Het centrum vindt dat leefstijlgeneeskunde een prominente plaats verdient in geneeskundig onderzoek, onderwijs en behandeling van ziekten.

 

Document acties

Back to top