Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kwaliteit van leven krijgt krappe voldoende

PW 22/23 - 18-05-2020
Ouderen, chronische patiënten en hun mantelzorgers waren vorig jaar redelijk tevreden over hun leven. Maar de kwaliteit van leven komt maar net boven rapportcijfer 6 uit en de zorg krijgt van patiënten en mantelzorgers een onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl, een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland.
Kwaliteit van leven krijgt krappe voldoende

Ouderen (65-plussers) zijn het meest tevreden: zij geven hun kwaliteit van leven een 6,9. Patiënten met een chronische aandoening of beperking geven met een 6,3 het laagste cijfer, en mantelzorgers geven hun kwaliteit van leven een 6,5.

De bijna 18.000 respondenten die in 2019 een vragenlijst hebben ingevuld waarderen de omgeving het hoogst (7,4) en de zorg het laagst (5,8), een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar toen werden deze beoordeeld met respectievelijk (7,3) en (5,6). Chronische patiënten en mantelzorgers geven de zorg zelfs een onvoldoende, alarmerend omdat juist deze groep veel gebruikmaakt van de zorg, aldus de Patiëntenfederatie Nederland.

In de zorg hebben deelnemers de hoogste waardering voor het contact met de zorgverzekeraar (6,7) en de laagste voor het vertrouwen dat de zorg voor iedereen betaalbaar en goed blijft (5,1).

Gemeente

Verder blijkt dat zorgverleners en gemeenten meer aandacht moeten hebben voor mantelzorgers en hun draaglast. Bijna een derde van de respondenten met een aandoening of beperking waardeert het contact met de gemeente met een 4 of lager.

Ook ervaren mantelzorgers belemmeringen op diverse leefgebieden, zoals het huis op orde houden, rondkomen, sociale contacten en persoonlijke verzorging.

 

 

 

Document acties

Back to top