Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ook na lockdown minder voorschriften antibiotica

PW44 - 22-10-2020
Na de versoepelingen van de coronamaatregelen in mei van dit jaar hebben huisartsen minder antibioticum voorgeschreven in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Het aantal voorschriften voor antibioticum was tijdens de lockdown ook sterk gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Ook na lockdown minder voorschriften antibiotica

Na de lockdown – periode mei tot augustus – kregen wel duidelijk meer patiënten een antibioticum voorgeschreven in vergelijking met de eerste golf van de pandemie. Deze stijging zette meteen in na versoepeling van de maatregelen, concludeert Nivel op basis van een steekproef van 350 huisartsenpraktijken verspreid door heel Nederland.

Huisartsen schreven tijdens de pandemie vooral minder vaak amoxicilline, doxycycline en azitromycine voor. Dit zijn middelen die veelal worden voorgeschreven bij luchtweginfecties. Ook nu nog schrijven huisartsen een stuk minder antibiotica voor bij luchtweginfecties dan in 2019. Mogelijke verklaringen voor deze daling zijn een afname van infecties door social distancing en hygiënemaatregelen, maar ook de sterke afname in het aantal consulten met huisartsen.

Volgens Nivel schreven huisartsen tijdens de coronapandemie aan patiënten van alle leeftijden minder vaak antibiotica voor dan in dezelfde periode in 2019. Dit verschil was het grootst bij kinderen en jongvolwassenen (0-19 jaar). Het voorschrijven van middelen voor urineweginfecties, dat tijdens de lockdown iets minder voorkwam dan in 2019, zit inmiddels weer op het niveau van 2019.

Document acties

gearchiveerd onder: lockdown, voorschriften antibiotica
Back to top