Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Onderzoek naar bloeddrukverlager voor coronapatiënt

PW18 - 20-04-2020
Bloeddrukverlagers kunnen mogelijk ernstige vochtophopingen voorkomen in de longen van patiënten met COVID-19. Om dit te onderzoeken zijn cardiologen van het Radboudumc een grote studie gestart met Valsartan onder ruim zeshonderd patiënten.
Onderzoek naar bloeddrukverlager voor coronapatiënt

Bij veel ernstig zieke coronapatiënten, onder wie veel hart- en vaatpatiënten, komt vocht vanuit de bloedvaten in de longen terecht. Door deze vochtophopingen moeten patiënten voor beademing naar de ic.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch is dit weekend de eerste patiënt met COVID-19 opgenomen in deze Praetorian-COVID-studie, waaraan in totaal zeshonderd patiënten gaan deelnemen in tien tot vijftien ziekenhuizen.

Binnen een halfjaar willen de onderzoekers concluderen of Valsartan ervoor kan zorgen dat minder patiënten naar de ic hoeven of komen te overlijden. Bij een positief resultaat kan het geneesmiddel snel worden toegepast omdat Nederland, volgens het Radboudumc, beschikt over voldoende voorraden.

Valsartan verlaagt de bloeddruk door het eiwit angiotensine-II te blokkeren. Dit eiwit verhoogt de bloeddruk in bloedvaten waardoor er vocht naar omliggend weefsel kan lekken. Normaal gesproken wordt dit eiwit afgebroken door het eiwit ACE2. Omdat het coronavirus ACE2 gebruikt om cellen binnen te dringen, hebben COVID-19-patiënten minder van dit eiwit, aldus de onderzoekers. Hierdoor wordt er minder angiotensine-II afgebroken en kan onder druk vocht door de bloedvaten in de longen lekken.

 

Document acties

gearchiveerd onder: vaatpatiënten, bloeddrukverlager, COVID-19
Back to top