Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Sterfgevallen in verpleeg- en verzorgingshuizen bijna verdubbeld

PW17 - 16-04-2020
Het aantal sterfgevallen in institutionele huishoudens, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, is in de eerste week van april bijna verdubbeld ten opzichte van een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM.
Sterfgevallen in verpleeg- en verzorgingshuizen bijna verdubbeld

In 2020 overleden tot en met week 10 (tot en met 8 maart) gemiddeld 797 mensen per week in verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicapten, gevangenissen en asielzoekerscentra. In week 14 (30 maart tot en met 5 april) overleden naar schatting 1485 bewoners van deze institutionele huishoudens.

In alle leeftijdsgroepen was de sterfte 79% of meer toegenomen ten opzichte van een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020.

In Noord-Brabant overleden in die week bijna drie keer zoveel bewoner van institutionele huishoudens, in Limburg 2,5 keer zo veel. De sterfte in institutionele huishoudens in Noord-Nederland was niet of nauwelijks verhoogd.

Het aantal overledenen in particuliere huishoudens nam minder toe ten opzichte van de eerste tien weken van 2020. Wel zijn er verschillen per leeftijdsgroep: tussen 0 en 65 jaar een toename van 16%; tussen 65 en 80 jaar een toename van 54% en bij de leeftijdsgroep 80 jaar of ouder was de toename 63%.

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: sterfte verpleeghuizen
Back to top