Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Onderzoek naar afbouwen antidepressiva

29-10-2020
Om het veilig afbouwen van antidepressiva te verbeteren, starten Amsterdam UMC en Radboudumc het TAPER-AD-onderzoek, dat twee methodes van afbouwen met elkaar vergelijkt. Het onderzoek ontvangt € 1,5 miljoen subsidie van ZonMw.
Onderzoek naar afbouwen antidepressiva

Het afbouwen van antidepressiva verloopt voor een groep patiënten problematisch, met klachten als duizeligheid, misselijkheid, lethargie, tremor en hoofdpijn. Vooral bij lage doseringen krijgen patiënten ontwenningsverschijnselen die lijken op een terugval van de depressie. Deze afbouwproblemen komen, volgens de onderzoekers, veel voor bij veelgebruikte antidepressiva paroxetine en venlafaxine.

Samen met de Depressie Vereniging gaan de onderzoekers de gebruikelijke en langzamere afbouw bij paroxetine en venlafaxine vergelijken. Aandachtspunten daarbij zijn: effectiviteit, kwaliteit van leven en kosteneffectiviteit.

De TAPER-AD-studie maakt gebruik van de infrastructuur van de landelijke OPERA-studie, waarbij de vraag centraal staat wie wanneer kan stoppen met antidepressiva. De TAPER-AD-studie kijkt naar hoe je moet stoppen. Via de samenwerking met OPERA zijn ook UMCG, LUMC en Erasmus MC betrokken bij de TAPER-AD-studie.

 

Document acties

Back to top