Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Griepprik biedt mogelijk bescherming tegen COVID-19

PW45 - 28-10-2020
Een griepvaccinatie versterkt de immuunreactie tegen het coronavirus, wat mogelijk kan leiden tot een betere bescherming tegen COVID-19. Dat concluderen onderzoekers van het Radboudumc.
Griepprik biedt mogelijk bescherming tegen COVID-19

Ziekenhuispersoneel dat in de winter 2019-2020 een griepprik kreeg, blijkt minder vaak geïnfecteerd te zijn met het coronavirus. De onderzoekers hebben gekeken naar het aantal infecties met COVID-19 onder zorgpersoneel, waarbij onderscheid is gemaakt tussen groepen die wel en die niet met het griepvaccin waren gevaccineerd in het najaar van 2019. Uit de analyse bleek dat het aantal COVID-19-infecties 39% lager was in de gevaccineerde groep.

Daarnaast is in een labmodel aangetoond dat het griepvaccin van de vorige winter leidt tot een verbeterde immuunreactie tegen het coronavirus in cellen van gezonde individuen. In eerdere studies is aangetoond dat deze zogenaamde ‘getrainde immuunreactie’ een brede bescherming kan bieden tegen infecties.

Deze resultaten wijzen volgens de onderzoekers op een mogelijk gunstig effect van griepvaccinaties tegen griep en COVID-19. Dit betekent dat het griepvaccin ook komende winter gedeeltelijk bescherming zou kunnen bieden tegen beide infecties.

Document acties

gearchiveerd onder: Griepprik, immuunreactie, COVID-19
Back to top