Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Dienstapotheek Eemland naar rechter na onverwachte beëindiging contract

PW45 - 29-10-2020
Dienstapotheek Eemland gaat naar de rechter omdat zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid hun contract abrupt hebben beëindigd. Volgens de apothekers willen de zorgverzekeraars niet zeggen waarom ze de samenwerking staken. “We hebben geen idee wat hierachter zit.”
Dienstapotheek Eemland naar rechter  na onverwachte beëindiging contract

Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid hebben - namens alle zorgverzekeraars - begin juli in een brief aangegeven het contract met Dienstapotheek Eemland volgend jaar niet te verlengen. De apotheek, die is gevestigd in ziekenhuis Meander Medisch Centrum in Amersfoort, verzorgt sinds 2003 farmaceutische spoedzorg in avond-, nacht- en weekenduren voor de regio Eemland, een gebied met bijna 400.000 inwoners.

Het conflict tussen de dienstapotheek en de zorgverzekeraars is, volgens het bestuur van Apothekers Coöperatie Eemland (ACE), begonnen tijdens de eerste lockdown. Het Meander Medisch Centrum ging toen helemaal op slot, waardoor patiënten hun medicatie niet konden ophalen. De dienstapotheek is vervolgens alle spoedrecepten thuis gaan bezorgen, waardoor de kosten snel opliepen, vertelt apotheker en ACE-bestuurslid Elien Peterse. “Het bestuur van de dienstapotheek heeft alle recepten en bezorgkosten op tafel gelegd, maar Zilveren Kruis vindt dat er onvoldoende openheid van zaken is gegeven.”

Grimmige sfeer

Hierna werd de sfeer snel grimmiger en Zilveren Kruis heeft diverse uitnodigingen van de apothekers om in gesprek te gaan afgewezen, aldus Peterse. “We hebben geen idee wat hierachter zit, want het kunnen die bezorgkosten niet zijn.” In de brief van begin juli heeft Zilveren Kruis ook geen reden genoemd voor het beëindigen van het contract.

Volgens Zilveren Kruis is Dienstapotheek Eemland daarvan “wel degelijk op de hoogte”, stelt woordvoerder Christine Rompa. “Ik vind het niet netjes om daar mededelingen over te doen, want dat zou de apotheker in diskrediet brengen, maar in meerdere gesprekken hebben we ons besluit toegelicht.” Verder benadrukt Rompa dat de hoge bezorgkosten geen enkele rol spelen, omdat Zilveren Kruis tijdens deze coronacrisis duizenden zorgverleners financieel ondersteunt. “Zowel zorgaanbieders die door corona meer zorg leveren, als zorgaanbieders die minder zorg kunnen leveren.”

Burgemeesters

Na het vastlopen van de onderhandelingen heeft de apothekerscoöperatie haar zorgen geuit in een brief aan de burgemeesters van Amersfoort, Barneveld, Bunschoten-Spakenburg, Leusden, Nijkerk, Scherpenzeel, Soest en Woudenberg. De apothekers vrezen dat de farmaceutische spoedzorg in de regio in gevaar komt, zegt Peterse. “Ook zijn er grote zorgen bij het personeel van de dienstapotheek, en dat allemaal in de grootste gezondheidscrisis die we sinds decennia meemaken. Waar zijn we dan mee bezig.”

Kort geding

Volgens de ACE voert Zilveren Kruis gesprekken met de Dienstapotheek in Utrecht, om vanuit daar de spoedzorg te organiseren. Een uiterst onwenselijke situatie, vinden de apothekers, want dan moeten patiënten dertig kilometer verder rijden voor hun medicatie.

Zilveren Kruis wil “tot de handtekeningen zijn gezet” niet zeggen met welke partij het onderhandelt over een nieuw contract. “We zitten in de afrondende fase, maar natuurlijk zullen alle inwoners van de regio ook na 1 januari 2021 bij spoed hun medicijnen krijgen.”

Met een kort geding hoopt Dienstapotheek Eemland het besluit van de zorgverzekeraars terug te kunnen draaien. “We willen van de rechter weten of het opzeggen van dit contract rechtmatig is”, aldus Peterse.

Document acties

Reacties

30-10-2020 13:20
D.T. Hendriksz (123660) zegt:

45 minuten reistijd om een spoedeisende post te bereiken wordt anno 2020/21 als aanvaardbaar geacht. Bij start van het systeemmodel was dit nog 15 minuten. Wettelijk hebben alleen de verzekeraars de zorgplicht. Wat de kort geding rechter zal zeggen is dan toch duidelijk?
Daarnaast de vraag of dit zich leent voor een kort geding. Maar de concurrerende partij moet zich afvragen of zij ACM bestendig kan weigeren in te gaan op verzoeken de spoedeisende zorg over te nemen en zich wenst te houden aan de richtlijnen van de eigen beroepsvereniging. Wat zegt de KNMP in deze? 15 minuten? Volwaardige apotheek? 24/7? Nou? Wat zegt de Rechter dan?

01-11-2020 10:01
J.C. Kortekaas (129520) zegt:

Slikt u alles van uw zorgverzekeraar?

"De KNMP staakt haar campagne ‘Slikt u alles van uw zorgverzekeraar?’ vanwege de rechterlijke uitspraak. Uiteraard respecteert de KNMP het vonnis. De KNMP is zeer teleurgesteld en overweegt afhankelijk van de nog te publiceren motivering van de rechtbank een hoger beroep in te stellen. De KNMP voelt zich beknot in haar vrijheid van meningsuiting. De KNMP geeft, gelet op de uitspraak van de rechter, geen verder commentaar ."

https://www.medicalfacts.nl/2007/12/20/reactie-van-knmp-op-haar-campagne-slikt-u-alles-van-uw-zorgverzekeraar/ (20-12-2007)

Sindsdien zit er in veel medicijnen NDMA, afhankelijk van het label.
Misschien kan het PW een overzichtje maken van de bekende verontreinigde preferente geneesmiddelen en hun zorgpolissen?

Back to top