Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Medewerkers apotheken krijgen bonus van het kabinet

PW39 - 18-09-2020
Apotheekmedewerkers die hebben gewerkt tijdens deze coronacrisis komen in aanmerking voor een éénmalige zorgbonus van € 1000 netto. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt. Apothekers moeten zelf aangeven wie in het team recht heeft op deze beloning.
Medewerkers apotheken krijgen bonus van het kabinet

Het kabinet keert als blijk van waardering een bonus uit van € 1000 netto aan zorgmedewerkers die tijdens deze pandemie onder grote druk hebben gewerkt. Zeker in het begin van de virusuitbraak hebben zij, volgens de minister, vaak een uitzonderlijke prestatie geleverd.

Apothekers moeten zelf gaan bepalen wie zich in de apotheek extra heeft ingezet in de strijd tegen het coronavirus en in aanmerking komt voor de bonus. Ze kunnen een aanvraag indienen voor eigen werknemers, zzp’ers en uitzendkrachten. Per uitgekeerde bonus ontvangt de apotheker ook subsidie, om de over de bonus verschuldigde belasting te kunnen voldoen.

Om zorgaanbieders te ondersteunen bij het bepalen wie er in aanmerking komt voor de toelage heeft De Jonge een handreiking gepubliceerd. Daarin staat welke functies in beginsel recht hebben op de bonus en welke niet. 

Dat ook het werken in de apotheken wordt beloond door het kabinet is "bijzonder fijn om te zien”, stelt KNMP-voorzitter Aris Prins. “Apotheekteams hebben zich dag en nacht onvermoeibaar ingezet om patiënten van goede farmaceutische zorg te voorzien. We hebben laten zien dat het belangrijke werk in de apotheek onverminderd kon blijven doorgaan. Daarom is een bonus zeer op zijn plek.”

Frontlinie

In eerste instantie was de zorgbonus niet bedoeld voor apotheekmedewerkers, maar wel voor onder andere doktersassistenten, praktijkondersteuners en schoonmakers. Zeer onterecht, vond de beroepsvereniging van apothekersassistenten Optima Farma, die vorige maand een brief stuurde naar De Jonge met de oproep apotheken mee te nemen in deze regeling.

Ook de werkgevers- en werknemerspartijen en koepelorganisaties KNMP, VZA, ASKA, NAPCO, NVZA en FNV Zorg & Welzijn vroegen de bewindsman apotheekteams wél te belonen. Volgens de partijen staan de 20.000 apotheekmedewerkers onder zware druk, omdat ze onbeschermd moeten werken in de frontlinie van deze coronacrisis.

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: coronabonus
Back to top