Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGJ legt boetes op voor reclame homeopathische middelen

PW24 - 03-06-2020
Zeven bedrijven of personen hebben een boete gekregen voor reclame op internet voor niet-geregistreerde homeopathische geneesmiddelen tegen onder meer griep, kinkhoest, malaria en het coronavirus. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.
IGJ legt boetes op voor reclame homeopathische middelen

De inspectie heeft de bestuurlijke boetes, variërend van € 1125 tot € 15.000, opgelegd voor overtredingen van de Geneesmiddelenwet in de tweede helft van vorig jaar en voor één overtreding dit jaar. In totaal gaat het om bijna € 35.000 aan boetes.

De recente overtreding is reclame voor Arsenicum Album, dat zou werken tegen het coronavirus. Enkele andere beboete claims zijn: Pertussinum, Asclepias tuberosa (tegen kinkhoest), Meningococcinum (tegen meningokokken-infecties), Pyrogenium (tegen tetanus), Thyphoid granulen (tegen buiktyfus) en Nosode Hepatitis granulen (tegen hepatitis A).

Geneesmiddelen mogen in Nederland alleen op de markt komen als door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een handelsvergunning is afgegeven, dat geldt ook voor homeopathische medicijnen. 

Als voor een middel geen vergunning is afgegeven, mag er geen reclame voor worden gemaakt. Gebeurt dat toch, dan is sprake van een overtreding van de Geneesmiddelenwet. 

Document acties

Back to top