Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ACM: geen overtreding regels bij verdelen ic-medicatie

27-05-2020
Ziekenhuisapotheken en groothandels mogen tijdens de coronacrisis samenwerken en voorraden onderling verdelen om mogelijke tekorten aan ic-geneesmiddelen te voorkomen. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaald, nadat het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) daarvoor toestemming had gevraagd.
ACM: geen overtreding regels bij verdelen ic-medicatie

Volgens de ACM overtreden de partijen geen concurrentieregels omdat de samenwerking tijdelijk en noodzakelijk is om landelijke en lokale tekorten aan ic-middelen voor de behandeling van COVID-19-patiënten zo veel mogelijk te voorkomen. Daarbij is het voor de mededingingsautoriteit wel van belang dat de samenwerking transparant, tijdelijk en noodzakelijk is. Ook zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat groothandels onderling informatie uitwisselen over prijzen of voorraden.

Het door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) opgerichte LCG bewaakt vraag en aanbod van essentiële ic-geneesmiddelen voor de behandeling van COVID-19-patiënten. Door het samenvoegen en verdelen van de voorraden van deze medicijnen kunnen tekorten worden tegengegaan. 

De NVZA is initiatiefnemer van het landelijk coördinatiecentrum, dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid is opgestart, en wordt ondersteund door ziekenhuizen, groothandels, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

 

Document acties

Back to top