Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Hamsteren psychofarmaca vooral in eerste weken pandemie

13-07-2020
In het begin van de coronapandemie schreven huisartsen meer benzodiazepinen en antidepressiva voor dan in de weken daarvoor, daarna daalde het aantal voorschriften weer. Dat concludeert het Nivel op basis van cijfers uit een steekproef bij 350 huisartsenpraktijken.
Hamsteren psychofarmaca vooral in eerste weken pandemie

In de week van 16 maart (week 12), toen de scholen dicht gingen en iedereen thuis moest werken, viel de voorschrijfpiek: patiënten gingen met een herhaalrecept benzodiazepinen en antidepressiva inslaan. In dezelfde periode ontstond ook een run op paracetamol bij drogisten en supermarkten, aldus Nivel.

Maar de stijging in het voorschrijven van psychofarmaca was van korte duur, want na week 12 was een lichte daling te zien in het voorschrijven van benzodiazepines ten opzichte van 2019. Antidepressiva werden tussen week 12 en week 24 ongeveer even vaak voorgeschreven als in 2019.

Het aantal nieuwe gebruikers van antidepressiva en benzodiazepines daalde vanaf week 9 ten opzichte van 2019. Met name bij benzodiazepinen lijkt de daling al te zijn ingezet vóór de coronapademie. Een mogelijke oorzaak is volgens Nivel dat minder patiënten naar de huisarts gaan met gezondheidsproblemen zoals angsten en slaapproblemen.

Al met al heeft de coronapandemie – die velen angst en zorgen bezorgt - tot nu toe niet geleid tot een stijging in het aantal patiënten die een antidepressivum of een benzodiazepine voorgeschreven krijgen, aldus Nivel.

Versoepeling

Of het voorschijven van psychofarmaca laag blijft nu de maatregelen zijn versoepeld en patiënten de huisarts weer bezoeken, gaat Nivel over twee maanden onderzoeken.

De cijfers in dit onderzoek naar het voorschrijven van psychofarmaca door de huisarts in de weken 2 tot 24 zijn berekend op basis van een steekproef onder 350 huisartsenpraktijken, die wekelijks zorggegevens leveren aan Zorgregistraties Eerste Lijn.

Document acties

Back to top