Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Europa bestelt 200 miljoen doses Pfizer-vaccin

PW 47 - 12-11-2020
Europa krijgt 200 miljoen doses geleverd van het mRNA-coronavaccin BNT162b2, met een optie om aanvullend 100 miljoen doses aan te vragen. Dat zijn de Europese Commissie en Pfizer en BioNTech overeengekomen.
Europa bestelt 200 miljoen doses Pfizer-vaccin

Afhankelijk van klinisch succes en wettelijke goedkeuring van het Europese Medicijn Agentschap (EMA) beginnen de leveringen aan de Europese lidstaten aan het einde van 2020, melden Pfizer en BioNTecht in een persbericht.

De vaccins voor Europa worden gemaakt in de fabrieken van BioNTech in Duitsland en van Pfizer in België. Op basis van de huidige berekeningen verwachten de bedrijven in 2021 wereldwijd tot 1,3 miljard doses te kunnen produceren, waarvan 50 miljoen nog dit jaar.

Pfizer en BioNTech gaan door met de in oktober gestarte rolling review – een versnelde beoordeling – waarbij de bedrijven de resultaten van de lopende fase III-studie delen met het EMA.

Werkzaamheid

BioNTech en Pfizer hebben op 9 november 2020 aangekondigd dat hun mRNA-kandidaatvaccin BNT162b2 tegen SARS-CoV-2 effectief is bij proefpersonen die niet eerder besmet zijn geweest met het coronavirus. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een eerste tussentijdse effectiviteitsanalyse die is uitgevoerd op 8 november door een externe, onafhankelijke Data Monitoring Committee (DMC), die 94 gevallen heeft beoordeeld.

Uit deze analyse blijkt, volgens de farmabedrijven, dat de werkzaamheid van het vaccin hoger is dan 90%, op zeven dagen na de tweede dosis. Dit betekent dat de bescherming 28 dagen na het begin van de vaccinatie, die bestaat uit 2-dosesschema, wordt bereikt.

Klinisch onderzoek

De fase III-studie telt tot nu toe 43.538 deelnemers, van wie 38.955 een tweede dosis van het Pfizer-vaccin hebben ontvangen op 8 november 2020. De studie loopt nog steeds en zal naar verwachting doorgaan tot aan de eindanalyse, wanneer er in totaal 164 bevestigde COVID-19-gevallen zijn ontstaan.

 

Document acties

Back to top