Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NZa: patiënt is vrij in keuze voor internetapotheek

PW48 - 16-11-2020
Patiënten mogen niet belemmerd worden als zij hun geneesmiddelen willen bestellen bij een internetapotheek. Huisartsen moeten hieraan meewerken. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die meerdere signalen heeft ontvangen dat huisartsen recepten niet digitaal willen doorsturen naar een internetapotheek.
NZa: patiënt is vrij in keuze voor internetapotheek

Volgens de NZa geven de huisartsen waarover meldingen zijn ontvangen, niet de voorkeur aan een internetapotheek. Ook als een patiënt daarom vraagt, weigeren de huisartsen recepten door te sturen.

Hoeveel meldingen er zijn binnengekomen en om welke huisartsen het gaat, daarover kan de zorgautoriteit desgevraagd geen informatie geven, omdat dit valt onder het toezicht. Binnenkort zal de NZa zelf contact opnemen met de huisartsen om te vragen wat hen belemmert.

Huisartsen mogen de patiënt objectief informeren over de voor- en nadelen van internetfarmacie, maar het is uiteindelijk aan de patiënt om een keuze te maken, benadrukt de zorgautoriteit. Een huisartsenpraktijk moet doorverwijzen naar alle apotheken die verantwoorde farmaceutische zorg leveren. De NZa roept patiënten op zich te melden  als zij problemen ervaren bij het verkrijgen van medicijnen via een internetapotheek.

Digitale zorg

Internetapotheken moeten net als andere apotheken voldoen aan de landelijke normen en zijn in staat om kwalitatief goede farmaceutische zorg te leveren, stelt de NZa. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op zowel de apotheken als op hun websites.

Volgens de NZa is het juist nu in deze pandemie belangrijk dat patiënten ook gebruik kunnen maken van digitale zorg. Ook steeds meer fysieke apotheken leveren in deze tijden digitale zorg en bezorgen geneesmiddelen thuis, aldus de zorgautoriteit.

Huisartsengroep Prinsenbeek

In het besluit Prinsenbeek uit 2013 heeft de NZa eerder aangegeven dat een huisarts niet mag discrimineren bij het doorverwijzen. Huisartsengroep Prinsenbeek weigerde destijds patiënten door te verwijzen naar De Thuisapotheek, maar kreeg vanwege ‘aanmerkelijke marktmacht’ de verplichting opgelegd patiënten door te verwijzen naar de apotheek van hun eigen voorkeur. Patiënten konden niet kiezen voor deze internetapotheek omdat alle huisartsen in Prinsenbeek waren aangesloten bij Huisartsengroep Prinsenbeek.

Op aandringen van de NZa moesten de huisartsen ook op hun website vermelden dat zij doorverwijzen naar elke apotheek van voorkeur.

 

 

Document acties

Reacties

17-11-2020 13:00
D.T. Hendriksz (123660) zegt:

Dat er een verschil is tussen internet apotheken en extramurale openbare apotheken, voorheen de benchmark voor de NZa voor de bepaling van de tarieven, wil er bij de NZa niet in. Waarom waren die openbare apotheken de benchmark? Waarop waren die tarieven gebaseerd? En wat gebeurd er nu als massaal verplicht verzekerden verplicht hun bulk geneesmiddelen betrekken bij een internet apotheek, niet zijnde een openbare apotheek? Zal het aantal openbare apotheken dan toenemen of afnemen? Afnemen? Nou daar gaat de NZa dan toch voor zorgen? Overheidsfalen wordt dit ook wel genoemd. Waarom is de Overheid op aarde? Omdat de burgers van een land het allemaal zelf zo goed weten?

Back to top