Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Dienstapotheek Eemland wint rechtszaak van zorgverzekeraars

PW3 - 12-01-2021
Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid moeten alsnog een overeenkomst sluiten met Dienstapotheek Eemland, oordeelt de voorzieningenrechter in Utrecht. De zorgverzekeraars hadden onterecht het contract voor farmaceutische spoedzorg geweigerd.
Dienstapotheek Eemland wint rechtszaak van zorgverzekeraars

Dat patiënten verzekerd blijven van spoedzorg in de eigen regio is een grote opluchting voor de Apothekers Coöperatie Eemland (ACE), vertelt apotheker en voorzitter Elien Peterse, die benadrukt hoe bijzonder het is dat apothekers een contract hebben kunnen afdwingen. “Het is de eerste keer dat apothekers een rechtszaak over een contract winnen van een zorgverzekeraar. Als je een goede casus hebt, ben je dus niet zomaar uitgespeeld.”

Dienstapotheek Eemland, die is gevestigd in ziekenhuis Meander Medisch Centrum in Amersfoort, stapte eind vorig jaar naar de rechter omdat de twee zorgverzekeraars abrupt aangaven geen nieuw contract te willen aanbieden. De zorgverzekeraars wilden de spoedzorg voortaan uit Utrecht laten komen.

Volgens Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid weigerde de dienstapotheek volledige openheid van zaken te geven in de door haar opgevoerde kosten. De apotheek leverde geen persoonsgegevens uit de apotheekinformatiesystemen en had persoonsgegevens uit facturen van de bezorgdienst afgeplakt, waardoor de zorgverzekeraars die niet goed konden beoordelen.

Gemotiveerd bezwaar

De voorzieningenrechter in Utrecht vindt dat er geen sprake was van weigering door de apotheek, maar van een gemotiveerd bezwaar. De verwijten van de zorgverzekeraars vindt de rechter onterecht, en daarom oordeelde hij eind vorige week dat het contract met Dienstapotheek Eemland moet worden voortgezet.

Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid moeten van de rechter vóór 1 april 2021, in overleg met Dienstapotheek Eemland, een nieuw tarief vaststellen voor de farmaceutische spoedzorg in de periode 2021-2022.

Dienstapotheek Eemland verzorgt sinds 2003 farmaceutische spoedzorg in avond-, nacht- en weekenduren voor de regio Eemland, een gebied met bijna 400.000 inwoners.

 

Document acties

Back to top