Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGJ tevreden over vaccinaties in ziekenhuizen

13-01-2021
Ziekenhuizen hebben de afgelopen dagen 38.000 medewerkers in de acute zorg zorgvuldig en veilig gevaccineerd tegen COVID-19. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na meerdere bezoeken aan ziekenhuizen.
IGJ tevreden over vaccinaties in ziekenhuizen

Vaccins werden goed gekoeld, het vaccineren gebeurde zorgvuldig en de gevaccineerde zorgverleners werden goed geregistreerd, rapporteerden de inspecteurs.

Wat zij ook zagen: in één van de bezochte ziekenhuizen werden uit één flacon zeven vaccins gehaald in plaats van zes. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft eerder aangegeven dat dit niet is toegestaan.

De inspectie heeft dit inmiddels gemeld bij het Landelijk Netwerk Acute Zorg, met het verzoek dit te delen met de ziekenhuizen. Ook zal de IGJ dit melden aan andere partijen die zich bezighouden met vaccineren.

Toetsingskader

In de afgelopen dagen heeft de inspectie ook het Toetsingskader vaccineren vastgesteld, waarin staat beschreven wat de inspecteurs gaan toetsen op de locaties waar gevaccineerd wordt. De inspectie ziet toe op de naleving van een groot aantal wetten, regels en normen.

Toetsingskaders zijn gebaseerd op wet- en regelgeving, en zogeheten veldnormen die beroepsorganisaties van zorgverleners of koepels en belangenverenigingen hebben opgesteld.

 

Document acties

Back to top