Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Dexamethason effectief bij coronapatiënt aan beademing

PW 40/41 - 22-09-2020
Dexamethason is effectief bij de behandeling van patiënten met COVID-19 die zuurstof krijgen toegediend of aan de beademing liggen. Dat concludeert de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) na beoordeling van verschillende onderzoeken, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Dexamethason effectief bij coronapatiënt aan beademing

Uit resultaten van de RECOVERY-studie bleek in juli 2020 dat minder COVID-19-patiënten met ernstige complicaties aan de longen overleden wanneer zij werden behandeld met dexamethason. Bij patiënten die geen zuurstof kregen toegediend of die niet aan de beademing lagen, had dexamethason geen aantoonbaar positief effect.

Op basis van deze gegevens adviseert de CHMP, de beoordelingscommissie van het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA, dexamethason te gebruiken bij volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar die zuurstof krijgen toegediend of aan de beademing liggen.

Deze aanbeveling is gebaseerd op de RECOVERY-studie en op aanvullend onderzoek door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die data heeft vergeleken van zeven klinische studies naar het gebruik van corticosteroïden bij patiënten met COVID-19.

Handelsvergunning

Bedrijven met een handelsvergunning voor dexamethason kunnen deze nieuwe indicatie laten toevoegen bij het CBG. De voorgestelde wijzigingen in de productinformatie van dexamethason zijn te vinden op de website van het EMA.

Dexamethason is een corticosteroïd voor de behandeling van verschillende aandoeningen op basis van ontstekingsremmende eigenschappen, zoals reumatische problemen, huidziekten, ernstige allergieën en astma.

Document acties

Back to top