Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Coronavaccin Moderna goedgekeurd voor Europa

06-01-2021
Het mRNA-vaccin tegen COVID-19 van Moderna heeft groen licht gekregen voor gebruik binnen de Europese Unie voor mensen vanaf 18 jaar. Dat heeft de geneesmiddelenbeoordelingscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) vandaag bekendgemaakt. Na Comirnaty van Pfizer/BioNTech is dit het tweede coronavaccin dat binnen Europa is goedgekeurd.
Coronavaccin Moderna goedgekeurd voor Europa

Het vaccin van Moderna biedt bij 94,1% van de mensen van 18 jaar en ouder bescherming tegen COVID-19. Ook bij mensen in risicogroepen, zoals mensen met chronische longziekten, hartziekten, obesitas en leverziekten, biedt het vaccin bescherming (90,9%).

Wereldwijd deden ongeveer 30.000 deelnemers mee aan het onderzoek naar dit vaccin van Moderna; de helft van hen kreeg een placebo.

Het vaccin is niet goedgekeurd voor kinderen, omdat in de studie alleen volwassen zijn meegenomen. Ook is de veiligheid en werkzaamheid bij zwangere vrouwen nog onvoldoende onderzocht. Het RIVM adviseert bij zwangerschap uit voorzorg de prik uit te stellen.

Bijwerkingen

Het vaccin bestaat uit twee prikken, waar 28 dagen tussen zitten. Vanaf 14 dagen na het halen van de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen het coronavirus. De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn en zwelling op de prikplek. Vermoeidheid en koude rillingen kunnen ook voorkomen, net als koorts, opgezette lymfeklieren, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en overgeven. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en duren kort.

Document acties

Back to top