Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Antioxidanten verlagen niet het risico op hartinfarct

07-01-2021
Vitaminen met antioxiderende eigenschappen, zoals vitamine A en E, verlagen niet het risico op een hartinfarct. Dat blijkt uit een studie onder 900.000 Europeanen en Amerikanen van wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Antioxidanten verlagen niet het risico op hartinfarct

In de studie werden de genetisch bepaalde antioxidantenniveaus van gezonde personen vergeleken met die van hartinfarctpatiënten, schrijven de onderzoekers in de Journal of the American College of Cardiology.

Volgens de onderzoekers was er onenigheid in de wetenschappelijke literatuur over het effect van antioxiderende moleculen op coronaire hartziekten: gerandomiseerde klinische studies laten geen effect zien, terwijl veel observationele studies wel een verminderd risico aantonen. Daarom besloten de onderzoekers de relatie tussen antioxidanten en het risico op een hartinfarct op een andere manier te onderzoeken.

Door variatie in genetisch materiaal hebben sommige mensen een hoger, en andere een lager gehalte aan antioxidanten in hun bloed. Voor deze studie zijn gegevens verzameld uit openbare datasets in onder meer het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Finland. Deze genetisch bepaalde antioxidantenniveaus van een groep gezonde personen hebben de wetenschappers vervolgens vergeleken met die van patiënten die een hartinfarct hebben gehad. Op basis hiervan stellen de onderzoekers dat er geen bewijs is vitaminen met antioxiderende eigenschappen te slikken om een hartinfarct te voorkomen.

Volgens de LUMC-onderzoekers ondersteunt dit grote onderzoek de klinische studies en neemt het veel van de onenigheid in de literatuur weg.

 

Document acties

Back to top