Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Colchicine verlaagt kans op nieuwe hart- en vaatziekte

PW37 - 02-09-2020
Het jicht-geneesmiddel colchicine verlaagt met 30% de kans op nieuwe hart- of vaatziekte bij patiënten die ooit een hartinfarct hebben gehad of last hebben van vernauwde kransslagaders. Dat blijkt uit onderzoek van cardiologen uit Nederland en Australië, mede gefinancierd door de Hartstichting en ZonMw.
Colchicine verlaagt kans op nieuwe hart- en vaatziekte

In de studie Low-dose colchicine for secondary prevention of cardiovascular disease (LoDoCo2) is het effect onderzocht van colchicine bij 5500 patiënten die eerder een hartinfarct hadden doorgemaakt of last hadden van vernauwde kransslagaders.

De patiënten deden gemiddeld drie jaar mee aan het onderzoek: de helft kreeg elke dag 0,5 mg colchicine, de rest placebo. Gemiddeld traden er minder (dodelijke) hartinfarcten op in de met colchicine behandelde groepen; deze patiënten hadden niet meer bijwerkingen dan de patiënten die placebo kregen.

De onderzoekers, die hun resultaten hebben gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, verwachten dat het geneesmiddel snel toegevoegd zal worden aan de standaardbehandeling van patiënten met een doorgemaakt hartinfarct of vernauwde kransslagaders.

Reumapatiënten

Het idee om colchicine als mogelijk middel tegen hart- en vaatziekten te onderzoeken, ontstond toen artsen zagen dat reumapatiënten die het middel kregen minder vaak hart- en vaatziekten hadden. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat een lage dosis colchicine direct na een hartinfarct hartschade voorkomt.

Aan het LoDoCo2-onderzoek werkten cardiologen mee uit dertig Nederlandse en negen Australische ziekenhuizen. ZonMw steunde het onderzoek vanuit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen.

Document acties

Back to top