Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Brussel zet in op krachtige farmaceutische sector in Europa

PW49 - 26-11-2020
Alle Europeanen moeten kunnen beschikken over hoogwaardige geneesmiddelen tegen een betaalbare prijs, en de Europese farmaceutische industrie moet weer kunnen floreren. Dat is het doel van de farmaceutische strategie voor Europa, die de Europese Commissie heeft gelanceerd.
Brussel zet in op krachtige farmaceutische sector in Europa

Europa heeft een sterkere en veerkrachtigere farmaceutische sector nodig, want Europa is te afhankelijk geworden van buitenlandse producenten van geneesmiddelen zoals India en China. “De COVID-19-pandemie heeft duidelijk gemaakt dat onze stelsels voor gezondheidszorg dringend moeten worden versterkt”, zegt Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. “In deze in economisch en sociaal opzicht moeilijke tijden zal de strategie ervoor zorgen dat Europa over veilige en betaalbare geneesmiddelen kan blijven beschikken.”

Een nieuwe farmaceutische strategie moet de problemen met medicijntekorten oplossen en zorgen voor een robuuste toeleveringsketen. Ook moet Europa meer geneesmiddelen ontwikkelen op het gebied van antimicrobiële resistentie, kanker en zeldzame ziekten.

In de komende drie jaar zal het dagelijks EU-bestuur de strategie uitwerken en wetgevende en andere maatregelen treffen om de beschikbaarheid van medicatie te verbeteren, en het concurrentievermogen van de farmaceutische industrie te ondersteunen. “Ik roep de lidstaten en het parlement op deze aanpak te onderschrijven”, aldus Von der Leyen.

Groene productie

Door een dialoog te starten met alle partijen in de geneesmiddelenproductie en overheidsinstanties wil het EU-bestuur de zwakke plekken in de mondiale toelevering van geneesmiddelen in kaart brengen. Ook wil de Europese Commissie zorgen voor een krachtige stem van de Europese Unie op het wereldtoneel door hoge kwaliteits-, effectiviteits- en veiligheidsnormen te bevorderen.

Om te voorkomen dat geneesmiddelen het milieu blijven belasten, wordt de farmaceutische industrie gestimuleerd groener te gaan produceren. Hierbij zien de bestuurders mogelijkheden voor meer samenwerking in het kader van de Green Deal, de routekaart naar een duurzame Europese economie.

Ook gaat de Commissie het mogelijk maken dat lidstaten meer kunnen samenwerken rond de prijsstelling van geneesmiddelen, teneinde de zorg in Europa betaalbaar te houden.

 

Document acties

gearchiveerd onder: EU, farmaceutische industrie, Europa
Back to top