Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Vaccinatie-operatie tegen corona in volle gang’

PW49 - 26-11-2020
De logistieke operatie om Nederland in te enten met een coronavaccin is in volle gang. Naar verwachting start het vaccineren in de eerste maanden van 2021. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de Tweede Kamer.
 ‘Vaccinatie-operatie tegen corona in volle gang’

Zodra er een veilig en goedwerkend vaccin is tegen het coronavirus zal dit snel en zorgvuldig zijn weg vinden naar de bevolking, aldus De Jonge, die benadrukt hoe belangrijk het is dat iedereen zich laat inenten.

60-plussers, mensen uit medische risicogroepen, zorgmedewerkers van deze risicopatiënten en zorgmedewerkers die in direct contact staan met COVID-19-patiënten krijgen als eerste een vaccinatie. Hiermee volgt het kabinet de vaccinatiestrategie van de Gezondheidsraad, die is gericht op het verminderen van ernstige ziekte en sterfte.

Onzeker is nog welke vaccins worden toegelaten op de Europese markt, wanneer de leveringen goed op gang komen en de geschiktheid van vaccins voor specifieke doelgroepen. Het is dan ook nog onduidelijk wanneer het vaccineren begint, wie wanneer aan de beurt is en hoe lang het gaat duren voor iedereen die dat wil is gevaccineerd.

Op basis van de laatste berichten van producenten verwacht de minister dat in het eerste kwartaal van 2021 ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zich kunnen laten vaccineren.

50 miljoen vaccins

Nederland heeft zicht op vaccins van minimaal zes verschillende fabrikanten, met vijf is inmiddels het contract rond: Astra Zeneca, Pfizer/BioNTech, Janssen, Curevac en Sanofi. Met de zesde (Moderna) worden nog onderhandeld. Deze contracten worden vanuit de Europese Unie voor alle 27 lidstaten gesloten.

Halen alle vaccins de eindstreep, dan zou Nederland de beschikking krijgen over 50 miljoen vaccins. Omdat bij de meeste vaccins twee inentingen per persoon nodig zijn, is dat genoeg voor ruim 29 miljoen mensen. Daarnaast is er in de meeste contracten ruimte voor aanvullende leveringen. Voor de inkoop van de vaccins is € 700 miljoen gereserveerd.

Supervriezers

Het RIVM leidt de voorbereiding en uitvoering van de coronavaccinatie. Inmiddels zijn 25 miljoen veiligheidsnaalden aangeschaft, en extra supervriezers voor de vaccins die bij een temperatuur van -70 ℃ bewaard moeten worden.

Voor het registreren, monitoren en waarschuwen voor eventuele bijwerkingen komt een landelijk registratiesysteem speciaal voor de COVID-19-vaccinatie. Verder zijn VWS en het RIVM in gesprek met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), GGD, bedrijfsartsen, instellingsartsen en ziekenhuizen over de taakverdeling bij het toedienen van de vaccinaties.

De kosten van de hele vaccinatie-operatie worden geschat op € 900 miljoen tot € 1 miljard, exclusief de aankoop van de vaccins.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Hugo de Jonge, Vaccinatie-operatie, 2021
Back to top