Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Advies IGJ: testen op corona alleen via arts

PW20 - 07-05-2020
Iedereen die in aanmerking wil komen voor een test op het coronavirus moet contact opnemen met een arts, bijvoorbeeld een bedrijfsarts, huisarts of een arts bij de GGD. Dat adviseert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die waarschuwt in te zullen grijpen bij de verkoop van corona-sneltesten.
Advies IGJ: testen op corona alleen via arts

De inspectie krijgt veel signalen dat coronatesten worden verkocht aan particulieren, maar de kwaliteit van een testprocedure is alleen gegarandeerd als die verloopt via een arts. Alleen artsen zijn in staat de juiste test aan te vragen en de resultaten op een goede manier te interpreteren, benadrukt de IGJ.

De meeste coronatesten die aan particulieren worden geleverd zijn sneltesten, omdat ze vaak al binnen een half uur resultaat geven. De inspectie waarschuwde eerder tegen corona-zelftesten voor thuisgebruik, omdat er nog geen goedgekeurde zelftesten zijn. Het is dan ook niet toegestaan corona-zelftesten als sneltesten te verkopen voor gebruik thuis, waarschuwt de IGJ, die bij illegale verkoop zal ingrijpen.

Veel corona-sneltesten die aan particulieren worden verkocht blijken niet gevoelig genoeg te zijn, waardoor een negatief testresultaat vaak onbetrouwbaar is. Het is dan onzeker of de antistoffen echt afwezig zijn. Bij een positief resultaat kan schijnveiligheid ontstaan, omdat nog niet duidelijk is of de aanwezige antistoffen daadwerkelijk beschermen tegen een nieuwe infectie.

Geaccrediteerde laboratoria

Via een arts kunnen verschillende soorten coronatesten worden aangevraagd: testen die kunnen vaststellen of iemand op het moment van testen het coronavirus bij zich draagt in de neus- of keelholte. Volgens het Nederlandse testbeleid komen bepaalde patiënten uit risicogroepen, zorgmedewerkers en leerkrachten hiervoor in aanmerking. Geaccrediteerde laboratoria voeren deze testen uit en geven de resultaten door aan een arts. 

Andere testen zijn bedoeld om in het bloed te meten of iemand met het virus in aanraking is geweest en tijdens de infectie antistoffen heeft aangemaakt. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft recent een groot aantal van deze coronatesten aangeschaft voor toepassing in het laboratorium.

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: arts, testen, IGJ, corona
Back to top