Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Extra maatregelen na vergeten eerste pil

PW19 - 08-05-2020
Vrouwen die de eerste anticonceptiepil vergeten direct na de stopweek, krijgen vanaf nu het advies om seks uit te stellen of een condoom te gebruiken totdat weer zeven pillen aaneengesloten zijn geslikt. Dit nieuwe beleid, dat geldt voor de eenfasecombinatiepil met ethinylestradiol, staat in de herziene NHG-Standaard Anticonceptie die deze week is gepubliceerd.
Extra maatregelen na vergeten eerste pil

Bij vergeten pillen op een later moment in de eerste week zijn aanvullende maatregelen nodig als er twee of meer vergeten zijn, in de tweede week bij drie of meer vergeten pillen. Gebeurt het in de laatste week, dan kunnen vrouwen ervoor kiezen om met een nieuwe strip te beginnen of een stopweek in te lassen. Voor overige – minder gebruikte – anticonceptiemethoden zoals de vaginale ring, pleister of overige (combinatie)pillen, verwijst het huisartsengenootschap naar de adviezen in de bijsluiters.

Het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de KNMP hebben intensief overlegd om te komen tot uniforme nieuwe adviezen. De KNMP zal deze opnemen in de geneesmiddelinformatieproducten.

 

Document acties

Back to top