Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Miljoen testen op corona-antistoffen in bloed aangekocht

07-05-2020
Voor het streekproefsgewijs testen om te kunnen zien of iemand besmet is geweest met het coronavirus zijn 1 miljoen serologische testkits aangekocht. Deze testen geven aan hoe het virus zich in Nederland verspreidt, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Miljoen testen op corona-antistoffen in bloed aangekocht

De testen bieden zicht op de besmettingsgraad onder de bevolking, zodat kan worden vastgesteld hoeveel Nederlanders het virus hebben gehad. Daarnaast helpen de testen bij het verkrijgen van meer inzicht in de ontwikkeling van antistoffen bij mensen die het virus hebben gehad. Bloedbank Sanquin, het RIVM en een aantal medische laboratoria gaan dit bevolkingsonderzoek uitvoeren. 

De testen kunnen immuniteit tegen corona niet vaststellen, omdat nog niet vaststaat in welke mate iemand die antistoffen heeft ontwikkeld ook immuniteit ontwikkelt. 

VWS en speciaal gezant voor de coronacrisis Feike Sijbesma hebben de testkits via het netwerk van Sanquin besteld bij het Chinese Wantai. Dat bedrijf heeft op verzoek van de bloedbank zijn hele fabriek vrijgemaakt voor deze levering aan Nederland.

Document acties

Back to top