Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

€ 30 miljoen voor veelbelovend kankeronderzoek

PW 40/41 - 25-09-2020
Voor onderzoek naar een innovatieve immuuntherapie die het eigen afweersysteem in staat stelt kankercellen onschadelijk te maken, ontvangt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een monstersubsidie van € 30 miljoen van Zorginstituut Nederland (ZIN) en ZonMW.
€ 30 miljoen voor veelbelovend kankeronderzoek

De immuuntherapie met ‘in huis’ geproduceerde CAR T-cellen kan levensreddend zijn voor uitbehandelde kankerpatiënten met een zeer agressieve vorm van lymfeklierkanker. Ook lijkt de behandeling kansrijk voor patiënten met andere vormen van kanker, bij wie reguliere behandelingen niet werken, aldus ZIN.

CAR T-celtherapie wordt in Nederland al op beperkte schaal gegeven en sinds voorjaar 2020 vergoed via de basisverzekering. Het gaat om een zeer dure behandeling van ongeveer € 330.000 per patiënt, waarbij witte bloedlichamen van kankerpatiënten door genetische modificatie worden omgevormd tot CAR T-cellen. Die kunnen vervolgens kankercellen herkennen, deze aanvallen en uitschakelen.

Het maken van CAR T-cellen vindt nu plaats in de Verenigde Staten, waardoor patiënten vaak tot zes weken moeten wachten voordat ze aan een behandeling kunnen beginnen. Tijd die uitbehandelde patiënten vaak niet meer hebben.

Dankzij de miljoensubsidie zal het UMCG eigen onderzoek starten naar de effectiviteit van CAR T-cellen, die op locatie binnen het ziekenhuis worden geproduceerd. De verwachting is dat dit leidt tot kwaliteits- en tijdwinst.

Document acties

Back to top