Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Apothekersassistenten voelen zich miskend door zorgbonus’

29-09-2020
Apothekersassistenten en apotheekmedewerkers komen in aanmerking voor een zorgbonus, maar de regeling is onduidelijk en daarmee demotiverend. Dat stellen de Associatie van Ketenapotheken (ASKA), de Vereniging Zelfstandige Apotheken (VZA) en de vakbonden FNV en CNV. Via een petitie, die inmiddels 11.000 keer is getekend, laten de apothekersassistenten blijken zich miskend te voelen.
‘Apothekersassistenten voelen zich miskend door zorgbonus’

Volgens de regeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt de zorgbonus toegekend aan zorgverleners die "een uitzonderlijke prestatie hebben neergezet tijdens de eerste golf van de coronacrisis", zeggen de werkgevers- en werknemersorganisaties. De apothekersassistenten vallen onder de zogenaamde ‘nee, tenzij’-regeling, waardoor ze alleen in aanmerking komen voor deze bonus als ze kunnen aantonen een uitzonderlijke prestatie te hebben geleverd. Hoe dat precies moet, stellen de partijen, is nog niet duidelijk.

Met een gezamenlijke petitie willen de werkgevers-, werknemerspartijen en koepelorganisaties KNMP, NVZA en Napco het signaal afgeven dat de apothekersassistenten een onmisbare rol hadden en houden in deze pandemie. Apothekersassistenten hebben te maken met extra uren en taken, stress en ernstige zorgen om hun gezondheid. Ook hebben ze onbeschermd zorg moeten verlenen omdat mondkapjes en andere beschermingsmiddelen zeer schaars waren.

Verder stellen de partijen dat alle apotheken gewoon open zijn gebleven, en dat de apotheekteams extra zorgtaken hebben gekregen vanwege bijvoorbeeld het Masker 19-initiatief van VWS om huiselijk geweld tegen te gaan.

Onrust

Volgens FNV en CNV is onduidelijk waarom de ene zorgmedewerker wel de bonus krijgt en de andere niet. Dit zorgt volgens de vakbonden voor discussies en onrust tussen medewerkers onderling en met hun werkgevers. Ook zou dit haaks staan op alle inspanningen om mensen voor de zorg te werven en te behouden.

De ‘nee, tenzij’-boodschap is niet motiverend en schiet, volgens de vakbonden, het doel van deze collectieve bonus voorbij.

 

Document acties

Reacties

29-09-2020 16:38
D.T. Hendriksz (123660) zegt:

Het tegen elkaar uitspelen van zorgaanbieders is kern van het systeemmodel Zorgstelsel 2006. Dat VWS en Verzekeraars nu ook binnen een organisatie van 1 zorgaanbieder de onderlinge strijd willen stimuleren geeft toch wel aan hoe diep de beleidsmakers en beslissers zijn gezonken. Alles heeft met geld te maken en de zorg speelt geen enkele rol van betekenis meer.
De apotheker als excuustruus van artikel 61 Geneesmiddelenwet worden wij genoemd. Zegt Leon Tinke. En die kan het weten. Een petitie gaat daaraan niets veranderen.

Back to top