Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Meer aandacht voor leefstijl bij bestrijden pandemie’

24-11-2020
Mensen die roken of kampen met overgewicht hebben een grotere kans op een slechter verloop van COVID-19, blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Centrum (LUMC), Erasmus MC en het Amsterdams UMC. Volgens de onderzoekers is er daarom meer aandacht nodig voor leefstijl bij het bestrijden van de pandemie, meldt het LUMC.
‘Meer aandacht voor leefstijl bij bestrijden pandemie’

Een gezonde leefstijl – voldoende beweging, gezonde voeding, slaap, stoppen met roken en alcohol matigen – versterkt het immuunsysteem. Dit is reeds bekend door tal van wetenschappelijke onderzoeken en geldt óók voor mensen met een normaal gewicht, stellen de onderzoekers, die benadrukken dat deze positieve boodschap meer uitgedragen moet worden.

In de voorlichting van de overheid gaat het tot nu toe vooral over maatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen, maar mensen moeten zich realiseren dat ze zelf actief hun weerbaarheid tegen infecties zoals COVID-19 kunnen verbeteren, aldus de onderzoekers.

In Nederland heeft ruim de helft van de volwassenen overgewicht, en heeft 15% obesitas. Sinds de uitbraak van de coronapandemie blijkt dat verreweg de meerderheid van de COVID-19-patiënten die zijn opgenomen in de ziekenhuizen en op de intensive care last heeft van overgewicht of obesitas.

Immuunsysteem

Overgewicht leidt via diverse wegen tot een ernstiger beloop van COVID-19, onder meer via bijkomende aandoeningen zoals diabetes, hart-, nier- en longziekten en trombose. Het ernstiger beloop van de ziekte komt met name door een chronisch minder goed functionerend immuunsysteem. Hierdoor krijgt het coronavirus zeer waarschijnlijk extra kans zicht te vermenigvuldigen. Bij mensen met obesitas kan dat een forse mate van ontsteking en vaak een trombose veroorzaken, aldus de onderzoekers.

Daarnaast kan in het algemeen een verminderde functie van het immuunsysteem zorgen voor een minder effectieve vaccinatie, zoals ook van een griepprik bekend is dat deze minder effectief werkt bij mensen met obesitas.

Document acties

Back to top