Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zwangerschapspreventie nodig bij valproïnezuur

13-12-2018
Alleen neurologen en psychiaters mogen nog een behandeling starten met valproïnezuur voor epilepsie, migraine of bipolaire stoornis bij vrouwen tussen de 12 en 55 jaar. Zij dienen dan het zwangerschapspreventieprogramma te starten om zwangerschappen – vanwege het hoge risico op aangeboren afwijkingen – tijdens het gebruik te voorkomen. Dat heeft het Europees geneesmiddelagentschap recent besloten.
Zwangerschapspreventie nodig bij valproïnezuur

De behandelend specialist moet onder meer een zwangerschap uitsluiten voordat vrouwen starten met valproïnezuur, duidelijke voorlichting geven over de risico’s en effectieve anticonceptie aanraden. Daarnaast komt op elke verpakking natriumvalproaat, valproïnezuur en valproaat seminatrium een pictogram – een zwangere vrouw met een rode streep erdoorheen – en een waarschuwingstekst. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is dit de eerste keer dat er een waarschuwingspictogram op een geneesmiddelverpakking komt.  

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert huisartsen om ook geen herhaalrecepten meer uit te schrijven voor valproïnezuur. Het middel staat evenals topiramaat dan ook niet langer in de NHG-Standaard Hoofdpijn als behandeloptie ter voorkoming van migraine.

Document acties

Back to top