Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Woordenboek moet zorgen voor eenheid van zorgtaal

PW43 - 17-10-2018
Ontwikkel een gemeenschappelijk woordenboek voor alle zorgverleners zodat gezondheidsinformatie op nationaal niveau altijd dezelfde betekenis heeft. Dat adviseren het RIVM en Nictiz aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Woordenboek moet zorgen voor eenheid van zorgtaal

Een op internationale standaarden gebaseerd woordenboek is volgens het RIVM en het expertisecentrum voor e-health Nictiz noodzakelijk omdat zorgverleners en patiënten steeds meer gezondheidsinformatie uitwisselen via informatiesystemen. Maar ook bij innovaties en het doen van onderzoek is eenheid van zorgtaal belangrijk.

Via het woordenboek kunnen de vaak complexe namen van ziektes en aandoeningen worden omgezet in eenduidige termen en eventueel in codes. Dit ontlast de zorgverlener van administratieve taken, leidt tot minder fouten en maakt de zorg veiliger en efficiënter.

Het RIVM en Nictiz adviseren om drie bestaande en elkaar aanvullende internationale standaardterminologieën samen te voegen in een gemeenschappelijk woordenboek, dat wordt gekoppeld aan de systemen van zorgverleners en patiënten.  

 

 

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: RIVM, Zorgtaal, Nictiz
Back to top