Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Onderzoek digoxine als nieuwe behandeling hartfalen

PW43 - 18-10-2018
Patiënten met hartfalen die een behandeling krijgen met het oude medicijn digoxine hebben minder vaak een heropname en overlijden minder snel door hun ziekte. Om dat te kunnen aantonen in een onderzoek ontvangt het UMC Groningen € 3 miljoen subsidie van ZonMw en de Hartstichting.
Onderzoek digoxine als nieuwe behandeling hartfalen

In totaal participeren 38 ziekenhuizen in de DECISION-studie, die wordt geleid door de hoogleraren Dirk Jan van Veldhuisen, Peter van der Meer en Michiel Rienstra van de afdeling Cardiologie, meldt het UMCG.

Digoxine is het oudste en goedkoopste geneesmiddel voor patiënten met hartfalen, echter het gebruik hiervan is volgens de onderzoekers de laatste jaren sterk afgenomen. Dit als gevolg van de opkomst van andere medicijnen en het feit dat eerder onderzoek liet zien dat patiënten die behandeld worden met hoge doseringen van digoxine het niet beter deden dan patiënten met placebo.

Maar uit aanvullende studies blijkt dat patiënten die lage doseringen kregen wel een betere levensverwachting hebben. Daarom start het onderzoeksconsortium begin volgend jaar een grote studie naar het effect van lage doseringen digoxine, die worden toegevoegd aan de huidige behandeling van hartfalen.

De subsidie is verstrekt in het kader van het Goed Gebruik Geneesmiddelen Grote Trials-programma, dat is bedoeld voor grote studies die op hoog evidence-niveau uitsluitsel kunnen geven over de doelmatigheid van geneesmiddelen voor hartfalen en boezemfibrilleren. Het programma is een samenwerking tussen ZonMw en de Hartstichting.

 

 

 

 

 

Document acties

Back to top