Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Veiligheidsmaatregelen radium-223, daclizumab en (fluor)chinolonen

PW12 - 16-03-2018
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) neemt stappen om het gebruik van radium Ra-223 dichloride en daclizumab te beperken. Er komt een hoorzitting over bijwerkingen van (fluor)chinolonen.
Veiligheidsmaatregelen radium-223, daclizumab en (fluor)chinolonen

Voor radium Ra-223 dichloride (Xofigo) wil de PRAC een contra-indicatie invoeren om gelijktijdig gebruik met abirateronacetaat (Zytiga) en prednisolon/prednison te vermijden. Deze combinatie verhoogt het risico op overlijden of botbreuken.

De PRAC wil de handelsvergunning voor daclizumab (Zinbryta) schorsen omdat er meerdere aanwijzingen zijn dat het ernstige ontstekingen in de hersenen kan veroorzaken. Inmiddels is de handelsvergunning geschorst. Eerder deze maand hebben Biogen en AbbVie daclizumab al uit de handel genomen.

In een lopend veiligheidsonderzoek naar (fluor)chinolonen bleek de publieke belangstelling zo groot dat de PRAC in juni 2018 een openbare hoorzitting organiseert over zeldzame, langdurige, ernstige bijwerkingen die vooral spieren, gewrichten en zenuwstelsel aantasten.

Document acties

Back to top