Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ribociclib in basispakket vanaf 1 mei

PW18 - 26-04-2018
Ribociclib als startbehandeling van borstkanker wordt vanaf 1 mei vergoed uit het basispakket. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft met succes onderhandeld over de prijs van ribociclib (Kisqali).
Ribociclib in basispakket vanaf 1 mei

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) had deze onderhandelingen aanbevolen vanwege de hoge kosten, die het ZIN raamde op € 66 miljoen per jaar. Ribociclib was vanwege de hoge kosten in de ‘sluis’ geplaatst.

De afspraak met de leverancier betreft een vertrouwelijke korting die oploopt naarmate de uitgaven toenemen. De afspraken gelden tot en met 2020. In de afspraken is ook rekening gehouden met de toepassing van ribociclib als vervolgbehandeling, die naar verwachting volgend jaar beschikbaar komt.

Ribociclib is het tweede middel in de klasse van CDK4/6-remmers, waarvan palbociclib de eerste vertegenwoordiger was. In december 2017 oordeelde het ZIN dat de werkzaamheid van ribociclib gelijk is aan die van palbociclib. Palbociclib is per 1 augustus 2017 toegelaten tot het basispakket, eveneens na prijsonderhandelingen.

Document acties

Back to top