Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Patiëntenfederatie: maak infrastructuur bereidingen

PW50 - 05-12-2018
Omdat bepaalde patiënten afhankelijk zijn van specifieke toedieningsvormen en doseringen moet er een goede infrastructuur komen voor apotheekbereidingen. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.
Patiëntenfederatie: maak infrastructuur bereidingen

Apotheekbereidingen worden steeds belangrijker door geneesmiddelentekorten of bewust gecreëerde schaarste of monopolies, schrijft de Patiëntenfederatie Nederland.

Universitair medische centra, gespecialiseerde ziekenhuisapotheken en de openbare farmacie moeten daarom efficiënte netwerken vormen om te voorzien in de totale bereidingsbehoefte. Maar daarbij mogen geen “ongebreidelde bereidingspraktijken” ontstaan, benadrukt de belangenorganisatie.

De federatie schrijft haar brief naar aanleiding van de initiatiefnota Big Farma: Niet Gezond van PvdA, SP en GroenLinks, over het ontwikkelen en prijzen van geneesmiddelen. Volgende week bespreekt de Tweede Kamer het initiatief van deze drie partijen.

Verder pleit de Patiëntenfederatie Nederland voor nieuwe financieringsmodellen voor geneesmiddelonderzoek, waarbij het maatschappelijk belang voorop staat. Ook moeten patiënten en patiëntenorganisaties worden betrokken in alle stadia van onderzoek en ontwikkeling. Ofwel: laat patiënten meedenken en meebepalen wat een geneesmiddel voor hen moet opleveren, aldus de federatie.

Patiëntregisters

Voor de ontwikkeling en evaluatie van geneesmiddelen is het verder van belang dat er snel een nieuw model komt voor patiëntregisters, zodat die niet langer alleen het belang dienen van één farmaceutisch bedrijf. Registers moeten patiëntgegevens bevatten over een langere periode en toegankelijk zijn voor verschillende gebruikers, waaronder patiëntenorganisaties.

Beschikbaarheid van deze informatie zorgt ervoor dat patiënten niet te lang hoeven te wachten op nieuwe geneesmiddelen.

Document acties

gearchiveerd onder: Bereiding, apotheek, ziekenhuis
Back to top