Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NZa: cadeaus bij overstap zeer onwenselijk

PW50 - 05-12-2018
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of zorgaanbieders smartphones en geld mogen bieden aan patiënten die overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Volgens de zorgautoriteit is dit zeer onwenselijk.
NZa: cadeaus bij overstap zeer onwenselijk

Aanleiding voor het onderzoek zijn advertenties waarin zorgaanbieders hun patiënten een smartphone of geld geven als zij kiezen voor een verzekeringspolis die gunstig uitpakt voor de zorgaanbieder. De NZa vindt dit een “zeer onwenselijke” situatie omdat patiënten hun zorgpolis moeten kiezen op basis van de inhoud en de bijbehorende premie.

Patiënten die zich laten verleiden door cadeaus bij hun keuze lopen het risico dat de polis niet aansluit bij hun zorgbehoefte. Ook moeten zij mogelijk meer betalen dan nodig is.

De NZa onderzoekt of het geven van geld en cadeaus in strijd is met de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Als dit zo is, zal de zorgautoriteit ingrijpen.

Wanneer de wet ruimte laat, gaat de NZa in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid om tot een oplossing te komen.

Document acties

Back to top