Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meer apothekers nodig door stijging zorgvraag

PW15 - 13-04-2018
Om in de komende jaren te kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar farmaceutische zorg moet het aantal farmaciestudenten omhoog, anders dreigt een tekort aan apothekers. Dat concludeert de KNMP op basis van onderzoek door het Capaciteitsorgaan.
Meer apothekers nodig door stijging zorgvraag

In de komende tien tot vijftien jaar is jaarlijks een uitstroom nodig van circa 275 apothekers om aan de vraag naar apothekers in de farmaceutische branche te voldoen. Voor de openbare farmacie zijn jaarlijks al 185 apothekers nodig die specialiseren tot openbaar apotheker, zo heeft het Capaciteitsorgaan vorig jaar berekend. Op basis van cijfers van de drie farmacieopleidingen is echter de verwachting dat in 2018 en 2019 achtereenvolgens circa 185 en 205 apothekers afstuderen.

De KNMP verwacht ook in de daaropvolgende jaren nog geen toename in het aantal afstuderende apothekers, ondanks de nieuwe masteropleiding farmacie die in 2016 in Leiden is gestart. In Groningen is het aantal farmaciestudenten in de afgelopen jaren stabiel gebleven. In Utrecht daalde het aantal farmaciestudenten juist van 300 eerstejaars in 2011 en 2012 naar 140 eerstejaars in 2017 als gevolg van de invoering van een numerus fixus.

De KNMP bekijkt samen met de farmacieopleidingen hoe er meer apothekers kunnen worden opgeleid. De KNMP ontvangt al signalen van dreigende regionale tekorten aan (openbaar) apothekers, zoals die er ook bij huisartsen en verpleegkundigen zijn. 

Document acties

gearchiveerd onder: Arbeidsmarkt, Apothekers, opleiding
Back to top