Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Medicatie niet altijd nodig om hart- en vaatziekten te voorkomen

15-06-2018
Patiënten met een kleine kans op het krijgen van hart- en vaatziekten slikken nu vaak medicatie om deze ziekten te voorkomen. Onder begeleiding van een huisarts kunnen zij daar veilig mee stoppen, blijkt uit onderzoek van Clara Luymes, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Medicatie niet altijd nodig om hart- en vaatziekten te voorkomen

In haar onderzoek richt Luymes, die onlangs promoveerde in Leiden, zich op een specifieke groep patiënten die een kleine kans heeft de komende tien jaar hart- en vaatziekten te krijgen; zij hebben nooit eerder last gehad van deze aandoeningen.

Volgens oude richtlijnen moeten deze patiënten cholesterol- en bloeddrukverlagers slikken, maar de nieuwste richtlijnen spreken dit tegen. Omdat volgens Luymes nooit in de praktijk is getest of stoppen veilig is, besloot ze 1067 patiënten van 46 huisartsenpraktijken te selecteren. Daarbij heeft ze gekeken naar onder meer bloeddruk, cholesterol, leeftijd, geslacht en rookgedrag.

De helft bleef de medicatie slikken, de ander helft besprak met de huisarts of stoppen mogelijk is. De personen werden twee jaar gevolgd.

Bij beide groepen was de stijging van het risico op hart- en vaatziekten hetzelfde, dus onder begeleiding stoppen met het slikken van deze geneesmiddelen is mogelijk, concludeert Luymes. In dit onderzoek is echter alleen gekeken naar de gevolgen op korte termijn. Onbekend is de impact van het stoppen op de lange termijn, daarvoor is volgens Luymes meer onderzoek nodig.

 

Document acties

Back to top