Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ierland nieuwe deelnemer inkoopcollectief medicijnen

PW27en28 - 26-06-2018
Ierland heeft zich als vijfde land aangesloten bij de Beneluxa, een initiatief om geneesmiddelen betaalbaar en duurzaam in te kunnen kopen. Het land tekende hiervoor vorige week een overeenkomst met Nederland, Oostenrijk, België en Luxemburg.
Ierland nieuwe deelnemer inkoopcollectief medicijnen

Door het bundelen van hun krachten verwachten de vijf landen hun handelspositie richting de farmaceutische industrie te verbeteren, en zodoende de nieuwste en meest innovatieve geneesmiddelen tijdig beschikbaar te krijgen voor hun inwoners.

Alle deelnemers aan dit collectief hebben volgens minister Bruno Bruins van Medische Zorg te maken met vergelijkbare vragen rondom betaalbaarheid van innovatieve geneesmiddelen.

In 2015 is de Beneluxa-samenwerking begonnen met het oog op langdurige toegang tot geneesmiddelen in de betrokken landen. Daarbij gaat het niet alleen om prijsonderhandelingen, maar ook om onderzoek naar welke innovatieve en vaak extreem dure geneesmiddelen op de markt komen. Ook wisselen de landen evaluaties uit op het gebied van gezondheidstechnologie.

Beneluxa introduceerde recent het Internationale Horizontale Scanning Initiatief (IHSI), waarbij ook samenwerkingen worden gestart met andere Europese landen. Het doel hiervan is een permanent systeem te bouwen dat landen en instellingen gaat ondersteunen bij de vergoeding van nieuwe geneesmiddelen.  

Document acties

gearchiveerd onder: Geneesmiddelen, Beneluxa, Ierland
Back to top