Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Hydrochloorthiazide verhoogt risico op huidkanker

PW45 - 02-11-2018
Patiënten die langdurig hydrochloorthiazide (HCT) gebruiken hebben een verhoogd risico op twee vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Dat meldt het College te Beoordeling van Geneesmiddelen (CGB).
Hydrochloorthiazide verhoogt risico op huidkanker

HCT maakt de huid gevoeliger voor schade door uv-straling van zonlicht en zonnebanken, zo blijkt uit recent Deens onderzoek. Het college adviseert patiënten die dit geneesmiddel gebruiken verantwoord om te gaan met blootstelling aan uv-straling. Het is niet bekend hoeveel zonstraling precies schadelijk is bij gebruik van HCT. Daarom geldt het advies om de algemene richtlijnen over verstandig zonnen op te volgen.

Het CBG blijft positief over producten met HCT omdat deze middelen het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Het geneesmiddel kan door patiënten gebruikt blijven worden.

Patiënten die eerder huidkanker hebben gehad, hebben een hoger risico op het opnieuw ontwikkelen van basaalcelcarcinoom en plaveiselcarcinoom. Deze patiënten kunnen samen met hun arts het gebruik van HCT heroverwegen.

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Bijwerking, Hart- en vaatziekten, Kanker
Back to top