Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Eén op de drie kan minder goed omgaan met ziekte

PW20 - 03-05-2018
Ruim één op de drie Nederlanders (36%) heeft lage gezondheidsvaardigheden en kan minder goed omgaan met ziekte, wat nadelige gevolgen heeft voor hun gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna zevenhonderd leden van het NIVEL Consumentenpanel Gezondheidszorg.
Eén op de drie kan minder goed omgaan met ziekte

Bij 9,5% van de Nederlanders die hebben meegedaan met het onderzoek zijn de vaardigheden onvoldoende, bij 26,9% zijn die beperkt. Mannen, mensen met een lager opleidingsniveau, ouderen (65+) en mensen die hun gezondheid als slechter beoordelen hebben vaker lage gezondheidsvaardigheden.

Mensen met onvoldoende of beperkte gezondheidsvaardigheden kunnen bijvoorbeeld minder goed omgaan met ziekte, maken vaker fouten met het innemen van geneesmiddelen en hebben meer moeite om de informatie van de zorgverlener te begrijpen.

De toegankelijkheid en organisatie van de zorg, de wijze waarop informatie wordt aangeboden en hoe er met patiënten en cliënten gecommuniceerd wordt door zorgverleners is van invloed op de mate waarin lage gezondheidsvaardigheden een probleem worden.

Gezondheidsvaardigheden – de Engelse term is: health literacy – zijn de vaardigheden van individuen om informatie over gezondheid te verkrijgen, te begrijpen, te beoordelen en te gebruiken bij het nemen van gezondheidsgerelateerde beslissingen.

Wereldwijd worden gezondheidsvaardigheden beschouwd als een belangrijke oorzaak van gezondheidsverschillen tussen mensen.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Patiënten, Gezondheidsvaardigheden
Back to top