Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Acht uitbreidingen indicaties, april 2018

PW19 - 03-05-2018
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over acht uitbreidingen van indicaties.
Acht uitbreidingen indicaties, april 2018

Certolizumab (Cimzia) is nu ook bestemd voor de behandeling van matige tot ernstige psoriasis vulgaris bij volwassenen.

Dasatinib (Sprycel) kan ook worden aangewend bij kinderen met Philadelphia-chromosoom-positieve chronische myeloïde leukemie in de chronische fase die nieuw is gediagnosticeerd of die gepaard gaat met resistentie of intolerantie voor eerdere therapie met onder meer imatinib. De CHMP adviseert positief over poeder voor orale suspensie als pediatrische formulering.

De toepassing van denosumab (Prolia) is uitgebreid met botverlies dat verband houdt met langdurig systemisch glucocorticoïdegebruik bij volwassenen met een verhoogd risico op botbreuken.

Ipilimumab (Yervoy) kan in combinatie met nivolumab worden ingezet bij volwassenen met gevorderd melanoom. In vergelijking met nivolumab-monotherapie biedt de combinatie alleen voordelen bij lage PD-L1-expressie.

De indicatie van insuline degludec + liraglutide (Xultophy) is gewijzigd in: behandeling van volwassenen met diabetes mellitus type 2 die onvoldoende onder controle is, ter verbetering van de glykemische controle, als toevoeging aan dieet en lichaamsbeweging, in aanvulling op andere orale diabetesmedicatie.

Osimertinib (Tagrisso) is ook geschikt voor de eerstelijnsbehandeling van volwassenen met gevorderde of gemetastaseerde niet-kleincellige longkanker met activerende EGFR-mutaties.

In combinatie met trastuzumab en chemotherapie kan pertuzumab (Perjeta) ook worden toegepast als adjuvante behandeling van volwassenen met HER2-positieve borstkanker in een vroeg stadium.

Tofacitinib (Xeljanz) kan in combinatie met methotrexaat worden ingezet bij actieve arthritis psoriatica bij volwassenen voor wie disease‑modifying antirheumatic drugs (DMARD’s) niet in aanmerking komen.

Document acties

Back to top