Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CBG introduceert envelop met witte hand

PW25 - 12-06-2018
Naast de oranje hand envelop (OHE), voor bijzonder belangrijke of urgente Direct Health Care Professional Communications (DHPC’s), introduceert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de witte hand envelop (WHE).
CBG introduceert envelop met witte hand

Zorgverleners ontvangen deze envelop met witte hand voor de overige DHPC’s en het additionele risicominimalisatie-materiaal. Tot nu toe bestond alleen de OHE, voor bijvoorbeeld een inperking van de indicatie, een nieuwe contra-indicatie of een aanbevolen extra bezoek van patiënten aan arts of apotheker.

Alle overige DHPC’s en additionele risicominimalisatie-materialen werden niet in een als zodanig herkenbare envelop verzonden. Deze materialen omvatten extra informatie en instructies voor zorgverleners of patiënten en zijn bedoeld om belangrijke risico’s en bijwerkingen van een geneesmiddel te voorkomen of te verminderen. Voorbeelden zijn een brochure, een checklist voor zorgverleners, of een waarschuwingskaart voor patiënten.

Met het nieuwe witte hand-logo verwacht het CBG dat ook deze informatie makkelijk herkenbaar is.

Zorgverleners ontvangen voortaan alle DHPC’s en additionele risicominimalisatie-materialen toegestuurd in een envelop met een witte of oranje hand erop.

Naast de witte of oranje hand staat de volgende tekst op de envelop: “Belangrijke, niet-commerciële risico-informatie over een farmaceutisch product.” De beide logo’s staan ook afgedrukt op het briefpapier van de DHPC.

DHPC

Een DHPC is een verplichte brief van een farmaceutisch bedrijf om zorgverleners op de hoogte te brengen van nieuwe, belangrijke risico-informatie over een geneesmiddel. De brief wordt per post verzonden aan artsen en apothekers die betrokken zijn bij de behandeling met het betreffende geneesmiddel.

Een farmaceutisch bedrijf moet de noodzaak en inhoud van een DHPC afstemmen met het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het CBG en IGJ stellen ook vast of een firma een DHPC in een oranje- of witte hand-envelop moet verzenden.

 

 

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Envelop, CBG, Witte hand
Back to top