Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ziekenhuisapotheker Jan-Willem Alffenaar ontvangt Award Bill Gates

PW24 - 07-06-2018
Ziekenhuisapotheker Jan-Willem Alffenaar heeft $ 100.000 ontvangen van de Bill & Melinda Gates Foundation. Met deze Grand Challenge Award gaat hij twee eenvoudige tests ontwikkelen om de concentratie tuberculosemiddelen te meten bij patiënten in ontwikkelingslanden.
Ziekenhuisapotheker Jan-Willem Alffenaar ontvangt  Award Bill Gates

Het doel van de tests van Alffenaar, die werkt in het Universitair Medisch Centrum Groningen, is de dosering te optimaliseren en daarmee het optreden van antibioticaresistentie bij de dodelijke multiresistente bacterie Mycobacterium turberculosis (MDR-TB) tegen te gaan.

In samenwerking met lokale onderzoekers ontwikkelt Alffenaar een methode voor gebruik in Tanzania, waarmee de concentratie van het tuberculosemiddel levofloxacine in het speeksel wordt gemeten met een mobiele UV-spectrofotometer op batterijen.

De speekseltest, die uitgevoerd wordt op locatie, spoort patiënten op die een zo lage geneesmiddelconcentratie hebben dat hun genezing gevaar loopt. Bij deze patiënten volgt een analyse van een gedroogde bloedspot – via een vingerprik in een laboratorium. Vervolgens kan de dosis worden geoptimaliseerd.

Om analyse van de bloedspot mogelijk te maken, passen de onderzoekers een bestaande methode op high-performance vloeistofchromatograaf (HPLC) aan zodat deze geneesmiddelconcentraties in gedroogde bloedspots kan meten. Het voordeel van bloedspotmonsters is dat deze stabiel zijn en zonder koeling verstuurd kunnen worden.

 

 

 

 

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Bill Gates Award, Jan-Willem Alffenaar
Back to top