Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Smartphone het nieuwe ‘vaatdoekje’ in de zorg

PW25 - 12-06-2018
Smartphones en tablets in de zorg zijn een grote bron van bacteriën: een derde van de verpleegkundigen en verzorgenden maakt de telefoon nooit of hooguit enkele keren per jaar schoon. Dat blijkt uit een peiling onder 1500 leden van de beroepsverenging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN).
Smartphone het nieuwe ‘vaatdoekje’ in de zorg

De meeste verpleegkundigen en verzorgenden werken volgens V&VN over het algemeen zeer hygiënisch: ze wassen minstens zes keer per dag hun handen, of reinigen ze met alcohol. Een derde doet dat zelfs meer dan twintig keer per dag. Ook volgen ze nauwkeurig de hygiënerichtlijnen (84%) en dragen geen nagellak (94%) of trouwring (88%) tijdens hun werk.

Ook draagt een grote meerderheid handschoenen bij het werken met antibiotica.

In veel organisaties bestaan echter geen richtlijnen voor het ontsmetten van smartphones en tablets (33%) of die zijn niet bekend (42%), terwijl 65% van de ondervraagden deze apparaten professioneel gebruikt.  

Op dit moment bestaan er verschillende adviezen en suggesties voor ontsmetting, waaruit volgens V&VN vooral blijkt dat het bijzonder lastig is om smartphones en tablets afdoende te desinfecteren. Meest voorkomende advies is het gebruik te minimaliseren of om voor en na elk contact met de apparaten de handen te desinfecteren.

V&VN pleit voor een algemene hygiënerichtlijn voor het reinigen van de professioneel gebruikte smartphones en tablets in de zorg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Document acties

Back to top