Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bruins: digitalisering in de zorg gaat te traag

PW44 - 19-10-2018
Ontwikkelingen rond digitale uitwisseling van gegevens in de zorg gaan niet snel genoeg. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.
Bruins: digitalisering in de zorg gaat te traag

Belangrijkste knelpunten zijn volgens de minister: het ontbreken van een landelijke infrastructuur, onduidelijkheid over de regierol van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het gemis van een masterplan.

Het zijn de conclusies uit het rapport Outcome-doelen in kaart, dat is opgesteld door adviesbureau KPMG in opdracht van het Informatieberaad Zorg, een bestuurlijke samenwerking tussen deelnemers uit de zorg en VWS.

In de afgelopen jaren hebben de partijen uit het Informatieberaad volgens Bruins gewerkt aan een duurzaam informatiestelsel door programma’s als Medmij – medische gegevens inzien via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) – en het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) voor ziekenhuizen.

Nu de partijen klaar zijn om te gaan implementeren ontbreekt het echter aan sturing. Volgens Bruins is dat mede het gevolg van een aantal moties, zoals die van PvdA-Eerste Kamerlid Tan, waarin de regering werd verzocht de ontwikkeling in het Landelijk Schakelpunt (LSP) op te schorten. Sindsdien is er geen sprake meer van één landelijke infrastructuur voor gegevensuitwisseling, ook is de overheid niet meer betrokken bij dergelijke infrastructuren.

Bruins verkent momenteel de mogelijkheden om meer regie naar zich toe te trekken. Hierover zal hij de Kamer voor het einde van dit jaar informeren.

 

 

 

Document acties

Back to top